10 indicacions per preparar un Punt Lila nocturn a la teva entitat


Redactat per: Diana Morena-Balaguer

Arriba l’estiu, i amb la calor s’enceta la temporada de les festes nocturnes populars a molts barris, pobles i ciutats. Els «Punts Liles» són serveis gratuïts, generalment integrats en espais d’oci nocturn, que promouen la sensibilització en temàtiques de gènere i feminismes, així com proporcionen acompanyament, suport i reacció davant les violències masclistes i LTGBIfòbiques. Gràcies a aquestes accions i des de fa aproximadament deu anys, els Punts Liles han permès reivindicar l’oci nocturn com un espai necessàriament habitable i segur per a les dones i altres col·lectius de la dissidència sexual i de gènere.

Per definició d’origen els Punts Liles tendeixen a ser autogestionats. La pràctica d’autogestió no és aliena a la forma de treballar de moltes associacions i entitats. Així, en els casos de les festes i activitats organitzades per entitats concretes, les agrupacions s’organitzen internament per dinamitzar i preparar concerts, gestionar la logística, servir a la barra o netejar un cop finalitzada la jornada, i preparar un Punt Lila ha esdevingut una tasca més en la quotidianitat de les entitats i associacions.

Tot i la normalització d’aquests serveis autogestionats a la majoria de festes al territori, encara no existeix un manual que guiï les entitats a l’hora de preparar l’espai d’atenció. «On el situem? Què hem de fer? o Amb qui hem de parlar?» són preguntes que generalment ens fan les associacions autogestionades quan prenen la decisió de disposar d’un Punt Lila a la seva festa. Per això, a continuació us proposem 10 elements que heu de tenir en compte a l’hora de preparar el vostre Punt Lila.

1. Abans de la festa: disposar de protocol de prevenció, detecció i abordatge de violències masclistes i LGTBIfòbiques en espais d’oci

Els protocols de prevenció, detecció i abordatge de violències masclistes i LGTBIFòbiques guien les actuacions que s’han de seguir en cas de detectar un cas a la vostra festa. Quan s’inicia una intervenció per violència masclista o LGTBIfòbica en un espai d’oci nocturn hi ha molts factors que poden alterar el procés: la ingesta de substàncies estupefaents, la música o els nervis poden influir en la gestió de cada cas. Sense un protocol establert que guiï les accions, podem no tenir clars els processos a seguir, acabar per no respectar l’agència de la persona afectada o, fins i tot, caure involuntàriament en comportaments revictimitzadors.

Per evitar-ho, hem de disposar d’un protocol aprovat pel conjunt de l’entitat que necessàriament ha d’incorporar una conceptualització de les violències masclistes i LGTBIfòbiques, així com els diferents graus d’agressions que generalment es poden donar en un espai d’oci nocturn i, evidentment, les pautes a seguir per cada cas. Aquesta conceptualització ens permet basar la nostra actuació en un document unitari i fonamenta les accions que prendrem.

El protocol no únicament incorpora la gestió directa de les persones que en aquell moment se situen al Punt Lila, sinó que és recomanable que estableixi mecanismes de coordinació, per exemple, amb el personal tècnic, amb els grups musicals o amb les persones responsables de l’entitat en cas d’expulsió d’una persona de l’espai de festa.

Recomanem que el protocol estigui basat i adscrit als diferents protocols de ciutat o municipi per a major seguretat, tant per a vosaltres com a entitat com a nivell individual de les persones que l’executaran. Els protocols de ciutat solen establir també circuits àgils de derivació que cal tenir presents a l’hora de gestionar agressions masclistes o LGTBIfòbiques, especialment en els casos greus o molt greus. Per això sempre diem que l’elaboració d’un protocol de prevenció, detecció i abordatge és una tasca a vegades complicada que, en cas de tenir dubte, és recomanable que executeu amb l’acompanyament d’una entitat o consultora especialitzada en gènere i diversitat.

📢Què recomanem? Disposar d’un protocol d’actuació estandarditzat, basat en protocols de ciutat o municipi si en disposen, i aprovat per tota l’entitat, que determini quins passos s’hauran de seguir en cada cas. El protocol hauria de dividir les agressions en tres nivells (lleu, mitjà i greu o 1, 2 i 3) i disposar d’un pla d’acció per cada cas. Determinar quins mecanismes de coordinació s’hauran de seguir i informar totes les parts implicades en la gestió.

👎🏼A evitar: Iniciar el servei de Punt Lila sense tenir clars els mecanismes de coordinació i actuació en cada cas. No parlar prèviament amb artistes, equips de seguretat, personal tècnic o altres agents clau de la festa.

2. Abans de la festa: situar el Punt Lila a un espai tranquil i que permeti confidencialitat, no gaire allunyat de la festa

Desplaçeu-vos fins al lloc de festa i observeu l’espai. On se situarà l’escenari? On estaran els lavabos? I la barra? De la mateixa manera que, segurament, establireu prèviament la ubicació de cadascun d’aquests elements, el Punt Lila requereix una planificació prèvia pel que fa l’espai que ocuparà.

Situem el Punt Lila dintre de l’espai de festa per facilitar que el públic pugui identificar ràpidament on ens trobem, així com per facilitar la intervenció en cas que sigui necessari. Tanmateix, necessitem que sigui un espai tranquil per poder parlar amb les persones que requereixin assistència, i que així mateix permeti una certa confidencialitat. Si ubiquem el Punt Lila tot just davant dels altaveus no únicament serà complicat poder parlar amb qui ho necessita, sinó que a més a més dificultem que persones que hagin patit alguna forma de violència s’acostin per por a ser identificades.

📢Què recomanem? Situem el Punt Lila a la rodalia de la Festa, a un espai ben il·luminat (amb focus o làmpades) i senyalitzat. És recomanable emprar carpes liles o altres elements decoratius que facilitin la identificació del Punt Lila durant la nit. Ubiquem el Punt Lila a una cantonada, fora del focus de la festa.

👎🏼A evitar: Situar el Punt Lila davant de l’escenari o massa a prop dels altaveus o, en canvi, situar-lo fora de l’espai de la festa. En recintes tancats, per exemple, ubicar el Punt Lila al carrer dificulta l’accessibilitat, mentre que en espais oberts, situar el Punt Lila a altres carrers o places el torna invisible i, a la pràctica, inoperatiu.

3. Abans de la festa: determinar quin serà l’espai d’intervenció en cas d’agressió greu i proveïr-lo de material

En cas d’agressió masclista o LGTBIfòbica greu o molt greu, necessitem disposar d’un espai on poder parlar tranquil·lament amb la víctima o supervivent del cas, fomentar una sensació de seguretat i, sobretot, protegir-la davant la situació que ha viscut. Hem de definir prèviament l’espai, determinar qui pot accedir i assegurar que, en cas de necessitat, estarà disponible per nosaltres. 

📢Què recomanem? L’espai d’intervenció pot ser qualsevol lloc tranquil que estigui a prop de la festa: la zona on es guarden les begudes, un espai tancat amb clau, un despatx… En el millor dels casos, únicament la coordinadora del Punt Lila tindrà accés a aquest espai. Si això no és possible (per exemple, si l’espai d’intervenció és el lloc on s’emmagatzemen les begudes) s’establiran mecanismes de coordinació amb les altres persones de l’entitat per assegurar que la confidencialitat i seguretat de la persona no es vegi afectada. Recomanem que l’espai disposi d’aigua, una manta o un jersei i cadires en cas que la persona ho necessiti. 

👎🏼A evitar: No establir prèviament un espai de coordinació o fer-ho però no avisar la resta de persones de l’entitat. 

4. Abans de la festa: implicar totes les persones que conformen l’entitat en la gestió del Punt Lila i executar formacions en prevenció de violències masclistes

La gestió del Punt Lila no ha de ser a càrrec exclusiu de la Comissió Feminista o d’Igualtat de l’entitat. Com a part imprescindible de qualsevol acte d’oci nocturn, les tasques que s’exerceixen des del Punt Lila són una responsabilitat compartida per a totes les persones de l’entitat, de la mateixa manera que ho és la logística o la gestió de la barra.

📢Què recomanem? Incloure els torns de Punt Lila als Excels o documents de gestió de tasques de la festa. Els torns de Punt Lila haurien de ser més curts que els de barra. A diferència dels torns de barra, els torns de Punt Lila són mentalment esgotadors i, com abordarem al punt 7, requereixen del sacrifici de certs elements d’oci. Per això, recomanem torns de màxim 1 hora en grups de 4 persones. És imprescindible executar, almenys, una sessió formativa al voltant del protocol i de les formes d’actuació davant d’agressions masclistes i LGTBIfòbiques, concretament en espais d’oci nocturn. Recomanem, especialment, fer extensiva la formació a tota l’entitat, no només a la Comissió Feminista.

👎🏼A evitar: Atribuïr a les persones de les comissions de gènere o feminismes la tasca d’encarregar-se exclusivament de les tasques del Punt Lila. No proporcionar una formació adequada a les persones que atendran el Punt Lila. 

5. Abans de la festa: els homes han de participar als Punts Liles?

Els Punts Liles són espais que generalment ajuden a dones que hagin patit violències masclistes, tot i que també atenen agressions per lgtbifòbia. En aquest sentit, és lògic que siguin dones les persones que atenguin les víctimes i supervivents d’aquestes violències. Tanmateix, i tal com hem anat remarcant, la tasca de cobrir un torn de Punt Lila requereix que les persones que hi participen quedin momentàniament allunyades de la festa que han contribuït a organitzar, motiu pel qual tendeixen a ser únicament dones sensibilitzades amb aquesta qüestió les quals assumeixen la tasca. Aquest fet allunya els homes de la necessària funció i paper que tenen a l’hora d’erradicar les violències masclistes i LGTBIfòbiques. 

Per aquesta raó, des de LaGroc recomanen que els homes participin dels Punts Liles sota les següents consideracions:

📢Què recomanem? El paper dels homes als Punts Lila ha de servir per donar suport a les companyes i realitzar, quan sigui necessari, tasques d’acompanyament. D’aquesta manera col·lectivitzem la responsabilitat comunitària d’erradicació de violències masclistes i de gènere.

👎🏼A evitar: Els homes que participin mai han de dirigir les accions d’intervenció, a menys que es tracti d’una agressió LGTBIfòbica i la persona estigui especialment sensibilitzada en formes de tracte i diligència deguda. 

6. Durant la festa: itinerància 

En espais d’oci nocturn la major part d’agressions no succeeixen a la zona de la festa sinó a la rodalia. Per aquesta raó recomanem que, de les 4 persones que constitueixen cada torn de Punt Lila, dues assumeixin tasques d’itinerància. Aquesta funció consisteix a caminar per la zona de festa i els voltants d’aquesta, identificades correctament com a membres del Punt Lila, per tal de poder identificar agressions o situacions violentes que puguin estar succeïnt. 

📢Què recomanem? La parella itinerant sol ser, si hi ha possibilitat, mixta. Camineu conjuntament per l’espai i inicieu converses, si us sentiu preparades, amb assistents per tal d’informar-les de l’existència del Punt Lila a l’espai. Estigueu atentes i vigileu especialment els espais de les rodalies de la festa. 

👎🏼A evitar: Mai us poseu en perill a vosaltres mateixes. No us allunyeu en excés de la festa i mai camineu soles per espais poc segurs, com ara carrerons sense il·luminar. 

7. Durant la festa: el Punt Lila no és un espai de reunió ni disbauxa

Els Punts Liles són espais d’informació, sensibilització i atenció. Per això, és imprescindible que al Punt només hi hagi les persones que en aquell moment tenen la responsabilitat de ser-hi. En cas que hi hagi una agressió, si una persona vol demanar ajuda però troba que davant del Punt hi ha tot de persones parlant i fent disbauxa, pot preferir marxar. Així doncs, assegurem que l’espai està lliure i és segur per les persones implicades. Evidentment, això també significa que al Punt Lila no es pot beure alcohol ni consumir altres substàncies estupefaents. Assistir en cas d’agressió masclista o LGTBIFòbica requereix un estat de sobrietat que no és compatible amb aquests consums. 

8. En cas d’agressió: si la víctima vol, només el Punt Lila actua amb l’agressor

Abans recomanàvem fer extensiva la formació a tota l’organització o associació, precisament, per assegurar que totes les persones de l’entitat coneixen els protocols a seguir. En aquest sentit, a vegades hem observat situacions on persones de l’entitat decideixen intervenir directament amb els agressors quan s’assabenten que ha succeït una forma de violència masclista o LGTBIfòbica sense tenir clars els passos a seguir o les formes adequades de tractar amb víctima i agressor. Aquest fet és perjudicial per raons diverses, però especialment per dues: 

  1. Una atenció inadequada pot escalar innecesàriament la tensió i la violència durant la gestió de l’agressió.
  2. Podem caure en processos de revictimització cap a la persona agredida. 

En el cas que ens assabentem d’una agressió, i així ho hem de comunicar a la resta de l’entitat, ho hem de comunicar al Punt Lila i deixar la gestió en les seves mans. És possible que, de fet, ni el Punt Lila actuï perquè la persona agredida vol gestionar la situació ella mateixa. Per tant, per tal d’evitar que la violència escali o que, fins i tot, poguem fer més mal a la persona que ha patit l’agressió, si ens assabentem d’una agressió l’hem de posar en coneixement del Punt Lila i, a partir d’aquí, confiar en que elles sabran aplicar els criteris adequats en la gestió.

9. En cas d’agressió: respectar la voluntat de la victima i mantenir la calma

Si durant el teu torn de Punt Lila presències o et comuniquen que ha succeït una agressió, el més important primer de tot és mantenir la calma. Fer-ho ens permetrà seguir el protocol i ajudar la persona que ho necessita en aquell moment. Per això és important respirar i pensar amb calma abans d’iniciar qualsevol acció. 

En aquest sentit, recomanem també respectar sempre la voluntat de la víctima. És possible, per exemple, que una situació que presenciem per nosaltres sigui clarament una agressió, però en canvi per a la persona en qüestió no ho sigui pas. Fins i tot, és possible que en casos on s’ha denunciat una agressió, la víctima no vulgui fer allò que li estem recomanant. Hem de respectar sempre la capacitat d’agència de les persones i, per tant, no assumir que el nostre criteri és més vàlid que el d’altres dones.

Tanmateix, és evident que poden existir situacions, com ara agressions físiques o sexuals greus o molt greus, que requereixin de la intervenció de serveis i agents encara més especialitzats. Cada protocol determina quan és necessari trucar els cossos de seguretat i quan no. Per tant, quan es produeixi una situació on, per protocol, hem de contactar a policia o cossos sanitaris, hem de comunicar a la víctima que, tot i que haurem de posar-nos en contacte amb els serveis pertinents, respectarem sempre la seva integritat i privacitat si així ho desitja. Per tant, en cas d’agressió sexual greu o molt greu hem d’assegurar-nos primer que la víctima està ben atesa i en un lloc segur i, després, hem de trucar als telèfons indicats al protocol (poden ser cossos de seguretat, serveis sanitaris o altres entitats, depenenet del cas) per tal d’activar mecanismes de protecció per la resta de dones de l’espai. 

📢Què recomanem? En cas de sospitar un cas d’agressió masclista o LGTBIfòbica, abans d’actuar preguntem a la persona agredida com se sent i si necessita ajuda. En cas positiu, activem protocol. En cas negatiu, ens quedem a l’espera. En cas d’estar intervenint amb una víctima d’agressió, mai imposem el camí que haurà de seguir la persona, només recomanem i assessorem. 

10. En cas d’agressió: recollir tota la informació possible

En el cas que tingueu constància d’una agressió, recomanem que una persona es quedi atenent l’agredida mentre que una altra vigili, si és que hi ha possibilitat, l’agressor. Recomanem recollir per canals interns i per escrit tota la informació possible de l’agressor per tal de poder identificar-lo un cop sapiguem què ha passat i què necessita la persona que ha estat agredida. 

Així mateix, us recomanem que aneu apuntant totes les persones que visiten el Punt Lila per rebre informació o per sensibiltizar-se, així com les diferents actuacions i intervencions que realitzeu, segregades per gènere i edat. 

📢Què recomanem? Disposar d’un canal intern de coordinació entre totes les persones que tenen torn de Punt Lila. Recollir tota la informació possible (edat, alçada, roba, etc.). En cas d’agressió sexual greu o molt greu que requereixi una intervenció policial al mateix espai de la festa, aquesta informació serà de gran ajuda. Disposar prèviament de fitxes de seguiment.  

👎🏼A evitar: Mai feu fotografies dels agressors, ni les difongueu per canals públics o privats, durant el vostre torn de Punt Lila.


Com veieu, un servei de Punt Lila implica tota una sèrie de coneixements i gestions internes concretes que requereixen de col·laboració entre diferents agents clau. Malauradament, encara massa sovint veiem que solen ser dones les persones que assumeixen tasques de cura, unes tasques deslegitimades i invisibilitzades on el Punt Lila també s’ubica. A més a més, la forta implicació demandada des d’un Punt Lila implica que solen ser precisament les dones més sensibilitzades davant les violències masclistes i LGTBIfòbiques les que s’ofereixen per omplir aquestes tasques. Una vegada més, aquest fet implica que són elles les quals no poden gaudir de l’oci que han contribuït a assegurar. A més a més, actuar com agent d’igualtat a un Punt Lila pot requerir d’assistència a greus situacions de violència, tasca que requereix de formació específica per tal de d’oferir un acompanyament necessari. Per totes aquestes qüestions, si teniu qualsevol dubte o si necessiteu acompanyament en l’elaboració del protocol de la vostra entitat, formació específica o serveis específics de Punt Lila, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a lagroc@lagroc.com 

View all posts

¿Quieres trabajar con nosotros?

Si te motiva nuestro proyecto y crees que puedes sumar tu talento a nuestro equipo, contacta con nosotros.