Fem visible l’invisible

Per molta gent, la història és entesa com una ciència que estudia el passat i intenta explicar quins canvis socials han transcorregut al llarg del temps. És per això que acaba tenint un paper transcendental, ja que ens permet saber qui som i d’on venim i d’aquesta manera, valorar que molts dels privilegis i drets aconseguits són gràcies als sacrificis i lluites d’altres.

Una de les evidències socials indiscutibles, és que del que no se’n parla públicament, no existeix. I això és el que ha passat amb la figura, la història i la vida de les dones, posades constantment en segon pla, tant en la participació de la vida social, política i cultural com, en els moments considerats rellevants de la història de la humanitat. És per això, que recuperar la seva memòria és important i imprescindible per veure i conèixer el paper fonamental que han tingut en la història i remarcar que la participació de les dones tant a la vida pública com privada ha sigut, és i serà sempre essencial. 

A l’estudiar la memòria històrica més recent, es té l’oportunitat de rescatar els testimonis de diverses dones, que en el moment d’escriure la història, van ser totalment oblidades i silenciades. D’aquesta manera, gràcies a tots aquests relats i nous documents aportats, es pot complementar i veure unes altres visions i opinions que no es troben als llibres. Moltes d’aquestes, reflecteixen la capacitat de supervivència, de lluita, de resistència i de superació en els moments difícils, també de la quotidianitat del dia a dia i a més a més, donen peu a conèixer les diverses estratègies i l’organització, que va possibilitar la construcció d’identitats grupals en el passat. 

Un dels elements més importants a tenir en compte, és que actualment, ens trobem en un període de temps on encara és possible poder recollir testimonis vius per poder complementar part de la nostra història contemporània, i poder fer un traspàs oral de coneixement i vivències entre generacions de dones.

És per això que en l’àmbit local, és necessari començar a realitzar tasques de recuperació de documentació, fotografies, objectes i relats que molts cops no es troben ni als arxius, perquè no s‘ha considerat d’interès, amb l’objectiu principal que en el futur estiguin resguardats i que es pugui conèixer més profundament la història de les dones. 

Algunes de les iniciatives que s’han dut a terme per donar protagonisme als relats de les dones són:

  • Exposició ” Santa Coloma violeta: la força de les dones”: Aquesta exposició és un homenatge al moviment de dones dels diferents barris de Santa Coloma, i de la Coordinadora dels grups de dones del municipi. Mostra la vida de les dones del municipi des dels inicis del moviment de dones de Santa Coloma des de fa més de 25 anys i com ha contribuït a la millora de la ciutat. Com a part de l’exposició es poden veure dos documentals amb entrevistes, materials pedagògics i material d’arxiu.
  • Exposició Margarita Rivière, realitzada al col·legi de Periodistes de Catalunya. L’objectiu principal d’aquesta era reivindicar la figura d’una de les primeres periodistes amb càrrec de responsabilitat a Barcelona que gràcies a la seva llarga trajectòria laboral va obrir camí a moltes dones.
  • Exposició “Mirem el passat amb ulls de dona”, realitzada per Isabel Segura, a l’espai Francesca Bonnemaison, on es volia reconstruir a partir d’un recull de fotografies, un ideari sobre què feien les dones al segle passat.
  • Exposició “Poderoses“, amb fotografies del fotoperiodista Joan Guerrero i presentada a la CIBA, l’espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista de Santa Coloma de Gramenet. Es tracta d’una mostra de fotografies de dones a la ciutat actualment, visibilitzant els treballs de cura i remunerats, la reivindicació de drets i l’ocupació de l’espai públic entre altres.

És per totes aquestes raons per les quals ara és el moment per començar a recuperar la memòria i els relats de les dones tant en l’àmbit local com corporatiu. Si et sembla interessant aquesta proposta no dubtis en contactar amb nosaltres a lagroc@lagroc.com per realitzar aquest projecte a mida amb les teves necessitats.

Veure tot

vols treballar amb nosaltres?

Si t’engresca el nostre projecte i creus que pots sumar el teu talent al nostre equip, contacta amb nosaltres.