Les recomanacions de LaGroc per Sant Jordi

Amb motiu de la diada de Sant Jordi i Santa Jordina, des de LaGroc ens agradaria recomanar aquest recull de nou llibres que van des de l’assaig més activista a novel·les històriques.  Esperem que us agradin i us animem a la seva lectura.

Matar el marit – Li-Ang

  • Autora: Li-Ang
  • Traducció: Mireia Vargas Urpí
  • Editorial: Males Herbes
Matar el marit de Li Ang-llibre Distorsions | Editorial Males Herbes

Novel·la de l’escriptora taiwanesa Li Ang, qui va escriure aquest polèmic llibre l’any 1983, moment en que el país estava ocupat per una dictadura militar i una elit conservadora, i que actualment no ha perdut la seva capacitat de posar en tensió i un cert nerviosisme a la persona que la llegeix.

Matar el marit és una novel·la dura i contundent, que relata de forma molt explícita la història de la Li Ang, una jove que viu en una societat opressora i que es veu obligada a casar-se amb un home violent que la maltracta, l’amenaça, l’apallissa i la viola diàriament.

El llibre, escrit amb un estil net i directa, assenyala el masclisme i la inhumanitat de Chen Jiangshui, el seu marit, però també del silenci de l’entorn, coneixedor de tot el que passa a l’interior de casa seva.

Per què ser feliç quan podries ser normal? – Jeanette Winterson

  • Autora: Jeanette Winterson
  • Traducció: Dolors Udina
  • Editorial: Periscopi

El llibre és una autobiografia atrevida i explosiva, on relata la complicada història que va començar durant la seva infància al ser una nena adoptada, en un poblet del nord-est d’Anglaterra als anys cinquanta, en un país devastat per les polítiques liberals de la Dama de Ferro. En ell, explica de forma explícita la relació d’amor-odi amb la seva mare, la senyora Winterson, una devota pentecostal qui no va acceptar mai la homosexualitat de la seva filla. 

L’autora, relata en el llibre, l’amor per la vida, les persones i especialment els llibres, eina que utilitzava per evadir-se de la situació que vivia durant el seu dia a dia i per trencar amb el tradicionalisme religiós imposat per la família.

Americanah-Chimamanda Ngozi

  • Autora: Chimamanda Ngozi
  • Traducció: Bel Olid
  • Editorial: Fanbooks

Americanah és una novel·la on l’autora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie a través de les seves vivències personals, on entrellaça temes com l’exili, la soledat que aquesta comporta, el racisme i quin paper té la negritud en la vida dels personatges. 

Americanah és la història dels dos protagonistes, la Ifemu i l’Obinze, i relata el seu viatge a viatge d’exili per “trobar una vida millor”, ella a Nord Amèrica i ell a Regne Unit. En ella s’exposa el desengany que tenen els protagonistes al haver de fer front a diferents obstacles que es van trobant en el camí (racisme, feines precàries, invisibilització constant de la seva existència..) i el camí de retorn cap al seu país natal i com és l’acollida per part de la societat Nigeriana.

Teoria feminista: de los margenes al centro – bell hooks

Autora: bell hooks
Traducció: Ana Useros Martín
Editorial: Traficantes

El passat desembre ens va deixar bell hooks però ens queden els seus llibres, un d’ells aquest assaig sobre els “marges” del feminisme des de l’experiència personal de l’autora i d’altres dones negres de classes poc afavorides, pur estil bell hooks.

Un llibre incòmode i crític que reivindica un feminisme massiu i transformador, també classificat com a “radical”,  que persegueixi qualsevol opressió sexual, no sols la igualtat de drets entre dones i homes o la llibertat individual de les dones. Un feminisme que posi al centre els grans problemes dels “marges” de la societat: pobresa, racisme, violència, explotació laboral, manca de mitjans públics i comunitaris. L’autora creu que sols així la sororitat política entre dones serà una realitat.

El infinito en un junco. Irene Vallejo

Autora: Irene Vallejo
Editorial: Siruela

Un llibre difícil de classificar, no es novel·la però conté ficció, i tampoc és assaig pur, però és premi d’assaig 2020. Es tracta d’un text únic, sobre la història del llibre, de les biblioteques, de la lectura i la tradició oral, una història de la cultura clàssica que es llegeix com una bona novel.la, assaborint cada frase i transportant-te a un altre espai i temps.

Irene Vallejo és una acadèmica aragonesa que ha a aconseguit amb una estil fresc i entusiasta captivar milions de persones lectores d’arreu, el llibre ha estat un dels més venut en la versió original castellana i s’ha traduir a més de 20 llengües diferents. Una lectura imprescindible per a totes aquelles persones que estimen els llibres i la lectura, tan si els hi agraden les novel·les o prefereixen l’assaig.  

Dicen – Susana Sànchez Arins

Autora: Susana Sànchez Arins
Editorial: De Conatius

Susana Sànchez Arins és una escriptora gallega i professora de llengua a l’escola pública i autora d’un llibre particular sobre la memòria històrica o millor dit, dels silencis en la seva pròpia història familiar.

Es tracta d’un llibre de justícia poètica, escrit en poesia, prosa i assaig al mateix temps, que recull les veus silenciades, les que no es troben als diaris, ni a les actes notarials, ni als arxius, perquè la intenció era eliminar una part dels fets succeïts durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1940) i els anys de repressió posteriors, en aquest cas a la Galicia rural però que es pot extrapolar fàcilment a altres llocs de l’estat.

No es un llibre més sobre la memòria història o la manca de memòria, es un text personal, tendre, dur i emocionant que cal llegir per entendre les guerres i la repressió.

Aprendre a parlar amb les plantes – Marta Orriols

Autora: Marta Orriols
Editorial: Periscopi

Publicat per l’editorial Periscopi, Aprendre a parlar amb les plantes és una novel·la emotiva, interna i reflexiva. L’obra comença de forma directa, sobtada, i presenta de forma ràpida la figura de Paula Cid, una neonatòloga de quaranta anys, qui ha patit la pèrdua del seu company, en Mauro, quan un cotxe l’escombra després de la inesperada confessió que ell estima a una altra dona.

Lluny de ser una novel·la dramàtica i malgrat aquesta tristor temàtica, aquesta novel·la ens convida a quedar-nos amb el que és essencial quan ens trobem davant d’un món que ja no reconeixem.

Estimada Mirta – Maria Escalas

Autora: Maria Escalas
Editorial: Amsterdam

Aquesta novel·la editada per Amsterdam, narra l’evolució d’una família mallorquina que emigra a terres argentines. L’acció comença l’any 1947 i recorre un arc temporal de quaranta anys. El relat conclou l’any 1983 amb la Guerra de les Malvines, el resultat de la invasió argentina de les Illes Malvines de sobirania britànica.

Es tracta d’una novel·la històrica, que parteix d’un fet real, quan el 2016 Escalas coneix a Francisco Moya, de vuitanta-vuit anys, que tornava a Mallorca per acomiadar-se’n després de passar gran part de la seva vida a l’Argentina. Estimada Mirta ens relata, des de la ficció, l’Argentina tumultuosa de mitjan de segle XX, amb els dos mandats de Perón, el cop d’estat que el destituí, les dictadures militars que el seguiren i, de retop, la dictadura franquista.

En aquesta obra, Escalas investiga a fons sobre temes universals com el remordiment, l’orgull, el dolor, la necessitat de sentir-se acollit i estimat, la manca d’empatia, el fanatisme, la indiferència, entre d’altres, que ens faran aprofundir i gaudir de la lectura.

Retrato en sepia – Isabel Allende

Autora: Isabel Allende
Editorial: Plaza & Janés Editores

El 2000, Isabel Allende publica aquesta novel·la, de la mà de Plaza & Janés Editores, sobre la construcció de la memòria que transcorre a finals del XIX, on la protagonista, Aurora del Valle, indaga en el seu passat per esbrinar el misteri del seu origen i la identitat dels seus pares.

Allende, com succeeix en altres obres seves, sap engendrar uns personatges mítics amb un halo de màgia especial. Com a teló de fons de la novel·la, la segona meitat del segle XIX (entre 1862 i 1910) i la Guerra del Pacífic, enfrontament entre Xilè i Perú, en el qual Bolívia perd la seva sortida al mar. La novel·la retrata també la realitat de San Francisco a dinals d’aquest mateix segle i el seu barri xinès. Un període històric molt ben contextualitzat, amb uns personatges captivadors que no et deixaran indiferent.

Veure tot

vols treballar amb nosaltres?

Si t’engresca el nostre projecte i creus que pots sumar el teu talent al nostre equip, contacta amb nosaltres.