Què és una consultoria de gènere?


Redactat per: Ester Guillamet

Cada vegada que ens pregunten a què ens dediquem o què fem com a consultores de gènere, podem percebre que moltes persones no entenen exactament quina és la nostra feina. En l’article d’avui abordarem breument què fa una consultoria especialitzada en igualtat, per què és important comptar amb especialistes en gènere per a projectes relacionats amb la igualtat, així com l’explicació del concepte “gènere” al qual tant fem referència en el nostre dia a dia.

A què ens referim quan parlem de “gènere”

Com bé sabeu, el gènere en un sentit ampli es refereix als rols, actituds i característiques que se’ls assigna de forma diferenciada a les dones i homes, en poques paraules, un constructe social. El concepte neix de les pensadores feministes anglosaxones a principis dels setanta per explicar les diferències en les funcions, tasques, actituds i espais que ocupen els homes més enllà de la realitat biològica. Així doncs, la conceptualització del gènere ha estat un dels punts clau en la teoria feminista des de per què introdueix una nova categoria d’anàlisi que permet tenir presents les diferències en les característiques i la seva influència en tots els aspectes de la societat

Reunions d'equip de LaGroc

 

Què són els estudis de “gènere”?

Els estudis de gènere són aquells estudis que aborden les desigualtats, discriminació i les diferències entre dones i homes des de la teoria feminista. S’implementa la perspectiva de gènere en diferents disciplines ja existents, per exemple, s’aborda la medicina, economia, literatura, filosofia, antropologia i les ciències audiovisuals tenint present no només la mirada femenina, també el procés de socialització i el paper que tenen les dones en cadascun dels àmbits d’estudi. També està molt vinculat als estudis LGTBIQ+ i decolonials.

Una de les primeres autores que va introduir aquesta anàlisi en una disciplina, va ser Joan Scott el 1986. La historiadora va escriure el text “El gènere: una categoria útil per a l’anàlisi històrica” i va proposar una interpretació de la història tenint present la relació de poder desigual que estableix el gènere. Ella partia de la premissa que no només era important parlar de dones en la història, sinó fer una lectura de tota aquesta història tenint presents les diferències socials entre dones i homes.

Alguns exemples concrets dels estudis de gènere en el nostre dia a dia

Històricament, els patis escolars s’han dissenyat d’una forma molt específica: compten amb una gran pista de futbol que ocupa l’espai central – o bàsquet, en alguns casos – amb les seves respectives porteries i línies pintades a terra, mentre que als laterals es col·locaven bancs. Amb aquest disseny de l’espai s’ha demostrat que els nens i les nenes es relacionen, mouen i actuen de forma diferenciada: ells juguen al futbol ocupant el 90% de l’espai central i elles queden relegades als marges. Això ens demostra que el disseny espacial dels entorns influeix significativament en la construcció social i de la mateixa identitat dels nens i les nenes. Si introduïm la perspectiva de gènere, apreciarem que hem de transformar l’espai perquè aquest convidi a ser més igualitari, divers i equitatiu. Aquesta és una problemàtica en la qual moltes professionals urbanistes, arquitectes i dissenyadores feministes com el Col·lectiu punt6 fa anys que treballa. De fet, l’Ajuntament de Barcelona va impulsar el 2019 un programa de transformació de patis escolars que continua vigent avui dia.

Per què és important contractar una consultoria de gènere per a projectes relacionats amb la igualtat i la diversitat?

Les consultores de gènere observaran i identifiquessin situacions concretes vinculades al gènere que potser, altres professionals que no han estat formades per a això no sabrien veure. Quan necessites assessorament legal, esperes trobar-te a professionals del dret i advocacia, el mateix ocorria amb els estudis de gènere. Per exemple, en els plans d’igualtat no només és important descriure el nombre d’homes i dones en les diferents posicions o categories, també és essencial identificar per què les dones s’agrupen en certes posicions i vincular-lo als conceptes teòrics feministes, com la segregació vertical, la divisió sexual del treball o la segregació horitzontal. Sense aquesta mirada passem per alt moltes situacions que podrien considerar-se discriminatòries i ens costaria proposar mesures per reduir la desigualtat perquè desconeixíem l’origen.

D’acord, ara expliqueu-nos què feu concretament com a consultores de gènere i diversitat.

Tal com hem anat veient al llarg de l’article, de forma general treballem i dissenyem projectes que tinguin a veure amb la perspectiva de gènere o estudis feministes. De manera concreta, ens encarreguem d’elaborar protocols d’abordatge de les violències masclistes i prevenció de l’assetjament sexual, organitzem jornades sobre temàtiques relacionades amb la perspectiva de gènere, dissenyem campanyes de comunicació feministes, pensem i escrivim materials per a formacions sobre igualtat de gènere i elaborem guies útils perquè altres persones puguin incorporar la mirada de gènere. La perspectiva de gènere es pot aplicar en totes les disciplines i àmbits, així que el nostre treball consisteix a incorporar-la de manera transversal.

Escriviu-nos si necessites un servei de consultoria especialitzada en gènere lagroc@lagroc.com.

Veure tot

vols treballar amb nosaltres?

Si t’engresca el nostre projecte i creus que pots sumar el teu talent al nostre equip, contacta amb nosaltres.