Des de l’associacionisme cultural, ja fa temps que es reflexiona sobre la temàtica de la igualtat de gènere i la importància de que les entitats siguin espais de participació igualitaris i lliures de violències masclistes.
És per això, que juntament amb l’Àrea de cultura popular de la Generalitat de Catalunya, es va decidir organitzar un conjunt de jornades formatives adreçades a entitats de cultura popular per treballar la cultura organitzativa des d’una mirada feminista i introduir la perspectiva de gènere en la seva activitat i funcionament intern.
Aquestes es van dur a terme a diferents regions de Catalunya, i en cada una d’elles es van fer dues sessions de 4 hores cada una. Les ciutats on es van organitzar aquestes sessions van ser:
- Vilanova i la Geltrú
- Girona
- Sant Feliu de Llobregat
Objectius generals i específics
L’objectiu principal d’aquesta formació sobre associacionisme cultural i gènere era oferir eines per a l’autodiagnosi de les entitats i acompanyar-les en l’aprenentatge per poder elaborar mesures per la igualtat i protocols contra les violències masclistes.
Els objectius específics de la formació eren els següents:
- Oferir una base comuna a les entitats sobre igualtat de gènere i conceptes bàsics sobre la temàtica
- Aprendre a aplicar la perspectiva de gènere en els projectes
- Realitzar un exercici d’autodiagnosi per poder detectar quines són les fortaleses i les mancances de les entitats
- Millorar la comunicació interna i externa perquè sigui inclusiva i no sexista
Metodologia
Finalment, metodològicament, el contingut teòric de les sessions va anar acompanyat d’activitats dinàmiques i participatives amb la idea principal de practicar els conceptes treballats a l’aula. El motiu principal d’implementar aquesta tècnica és que practicant, els conceptes, les definicions i exemples treballats a l’aula es retenen amb més facilitat, incrementant l’aprenentatge i fomentant el treball en equip. A més a més, també es va potenciar crear un entorn on es pogués resoldre dubtes, problemes i intercanviar experiències entre entitats.