Abans de la redacció del pla d’igualtat, és necessari conèixer la realitat de la institució i és per això que es fa la diagnosi de gènere. Aquesta consisteix en una anàlisi detallat de la situació sobre la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en diferents àmbits (procés de selecció i contractació, formació, promoció professional, retribucions…) de l’organització.
Emmarcat dins del servei de consultoria en el marc de l’execució del II Pla d’Igualtat de gènere del personal de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, una de les temàtiques que es va considerar imprescindible tractar era una formació específica a la comissió d’igualtat. Aquesta anava orientada a proporcionar diferents eines i recursos amb l’objectiu de capacitar a les membres de la comissió d’igualtat per poder dur a terme la diagnosi de gènere en el proper pla d’igualtat de la institució.
És per això, que des de LaGroc ens vam encarregar de tota la preparació, disseny i impartició d’aquesta formació personalitzada de 10 hores a la Comissió d’Igualtat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquesta es va fer en un format híbrid, ja que una part de la formació es va fer presencial i l’altra virtual.
Principals continguts
Alguns dels continguts que es van tractar en aquesta formació sobre com dur a terme una diagnosi de gènere són els següents:
- Novetats legislatives que s’apliquen als plans d’igualtat d’aplicació a les administracions públiques.
- Conceptes, elements bàsics i fases de la diagnosi.
- Referències i eines per treballar i elaborar la diagnosi.
- Recopilació de dades. Fonts d’informació i metodologia.
- Anàlisi de les dades amb perspectiva de gènere.
- Redacció de l’informe de diagnosi.
- Auditoria retributiva i registre retributiu: conceptes bàsics i implementació.
Metodologia
Metodològicament, el contingut teòric de les sessions de la formació en “Com elaborar una diagnosi de gènere: etapes i eines” va anar acompanyat d’activitats dinàmiques i participatives amb la idea principal de practicar els conceptes treballats a l’aula. El motiu principal d’implementar aquesta tècnica és que amb activitats pràctiques s’incrementa l’aprenentatge i es fomenta el treball en equip.