Tot i la voluntat dels darrers anys del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per incoporar activament les dones al mercat laboral, especialment d’aquells sectors més masculinitzats, encara ara persisteixen diverses barreres de gènere – moltes vegades invisibilitzades- que dificulten l’accessibilitat i el manteniment de les dones en aquestes branques.
Es per això, que per revertir aquesta situació, el SOC ens va encarregar dur a terme un estudi per millorar els seus serveis d’orientació professional destinats a les dones en sectors masculinitzats, per així fomentar la seva inserció laboral i treballar activament per assegurar el manteniment de les alumnes en aquest sector.
Objectius
- Objectiu general: Obtenir un document de referència per a futures actuacions del SOC que incorpori un pla d’accions a curt i mitjà termini per a fomentar la inserció laboral de dones a sectors productius masculinitzats.
- Objectius específics:
- Investigar i recopilar bones pràctiques i/o experiències d’èxit en altres programes d’àmbit europeu, estatal, autonòmic o local sobre inserció laboral de dones en sectors masculinitzats.
- Detectar i analitzar les principals tendències quantitatives respecte a l’accés, la inserció i manteniment laboral de les dones a sectors professionals masculinitzats.
- Distingir els factors d’incidència —segregats per sexe/gènere, edat i territori— relatius al biaix de gènere i que intervenen en el context específic català tant en la formació professional per a l’ocupació, com en l’accés i el manteniment de l’ocupació en sectors masculinitzats.
- Discernir les principals necessitats de les dones que volen accedir i/o mantenir-se a sectors professionals tradicionalment masculinitzats.
- Dissenyar un pla d’accions desglossat i estructurat, amb fites assumibles i processos clars, destinat a implementar les recomanacions establertes des d’una perspectiva intersectorial (SOC, empreses, entitats i ciutadania).
Metodologia
Es va dur a terme una metodologia participativa que ens va permetre conèixer les necessitats reals de les agents clau implicades en fomentar la inserció laboral de les dones en sectors tradicionalment masculinitzats. Les fases del procés van ser les següents:
- Fase 1: anàlisi documental i concreció metodològica
- Fase 2: diagnosi i recollida de les dades
- Dinamització, transcripció i anàlisi de set grup de discussió d’alumnes i dos d’empreses i/o entitats
- Creació i anàlisi d’una enquesta participativa dirigida a l’alumnat i organitzacions col·laboradores del SOC
- Fase 3: anàlisi i redacció del pla d’accions