Formació en comunicació inclusiva i no sexista a Doctoralia

Una de les eines més útils i imprescindibles per a un ús correcte del llenguatge és la realització d’una formació sobre les formes d’ús del vocabulari i la gramàtica que no fomentin els desigualtats entre la ciutadania. Gràcies a aquesta formació, no només es promou la igualtat de gènere, sinó que també contribueix a crear un ambient de treball inclusiu per a totes les persones —tant la plantilla interna de l’empresa com el personal col·laborador— fomentant que se sentin valorades i respectades.

En aquest cas, es va realitzar una sessió formativa presencial de cinc hores de durada a l’equip màrqueting i people de la Doctoralia.


Objectius

Proporcionar a l’equip de Doctoralia les eines necessàries per comprendre, aplicar i promoure un llenguatge inclusiu en totes les seves formes de comunicació. La idea principal de la formació era conèixer en profunditat els principis del llenguatge inclusiu i les seves aplicacions, tant en el llenguatge escrit i oral com en el no verbal, visual i audiovisual.


Continguts

A grans trets, alguns dels continguts que es van treballar a l’aula són els següents:

  • Recomanacions per un llenguatge no sexista ni androcèntric: es van proporcionar un conjunt de recursos combinables entre si, per tal d’evitar en la mesura que sigui possible l’ús del masculí genèric i la invisibilització de les dones i les persones no binàries en el llenguatge.
  • Recomanacions per un llenguatge inclusiu: es van proporcionar un conjunt de recursos per tal de prendre consciència de la quantitat d’expressions racistes, capacitismes, homofòbiques, classistes… que s’utilitzen i aportant alternatives per tal d’evitar el seu ús.
  • Recomanacions per una comunicació visual i audiovisual inclusiva: es van proporcionar un conjunt de bones pràctiques a tenir en compte per apostar per uns recursos visuals i audiovisuals que siguin inclusius i que no perpetuïn estereotips.
  • Recomanacions per una comunicació no verbal inclusiva: es van proporcionar un conjunt de recursos per tal de prendre consciència de l’impacte que té la comunicació no verbal (to de veu, mirada, gestos…) i què hem de fer per canviar comportaments que poden ser discriminatoris.

Metodologia

Metodològicament, el contingut teòric de les sessions de la formació en comunicació inclusiva i no sexista va anar acompanyat d’activitats dinàmiques i participatives amb la idea principal de practicar els conceptes treballats a l’aula. El motiu principal d’implementar aquesta tècnica és que amb activitats pràctiques s’incrementa l’aprenentatge i es fomenta el treball en equip.

Per a més informació, us deixem l’article que vam redactar al LabGroc sobre llenguatge no sexista ni androcèntric.

Doctoralia - 2024

vols treballar amb nosaltres?

Si t’engresca el nostre projecte i creus que pots sumar el teu talent al nostre equip, contacta amb nosaltres.