El BC3, un centre de referència en recerca sobre el canvi climàtic, va manifestar la seva demanda de desenvolupar una guia de comunicació inclusiva i no sexista, així com una formació complementària per al seu personal. El procés d’elaboració de l’enquesta va començar amb l’enviament d’una enquesta interna, per identificar quines eren les necessitats específiques de l’equip en matèria de llenguatge inclusiu i no sexista i per detectar les formes existents de comunicació que perpetuen rols de poder dins de l’organització.
Guia de comunicació inclusiva i no sexista
La guia de comunicació inclusiva i no sexista va ser dissenyada per al BC3 amb l’objectiu de proporcionar eines pràctiques i accessibles per aplicar una mirada diversa i igualitària en tots els àmbits de la comunicació del centre. Es va crear un document visual i concís, fàcil d’aplicar, adaptat a la realitat del centre i en anglès.
La guia va cobrir temes essencials com la importància d’un llenguatge inclusiu i va oferir estratègies per evitar l’ús de termes sexistes, racistes, capacitistes o classistes en processos de contractació, documents institucionals, presència online, recerca i interaccions laborals. També es va incidir en la comunicació inclusiva en el llenguatge no verbal i visual, amb l’objectiu de garantir que tots els àmbits de la comunicació del BC3 incorporin la mirada de gènere.
Formació en comunicació inclusiva i no sexista
La formació complementària va ser dissenyada per sensibilitzar i equipar el personal del BC3 amb les eines per aplicar un llenguatge inclusiu i no sexista de manera pràctica. Es va enfocar en la comunicació oral i escrita, així com en els aspectes no verbals i visuals, per garantir que tots els membres del centre estiguessin alineats amb els principis d’inclusió i igualtat de gènere.
La formació va incloure temes com la necessitat de reconèixer i utilitzar un llenguatge que reflectís la diversitat i que evités l’ús d’expressions excloents o ofensives. A través d’exemples pràctics i exercicis interactius, els participants van poder integrar els coneixements adquirits i aplicar-los en les seves comunicacions diàries.
Si esteu interessats en la creació de guies de comunicació inclusiva i no sexista per a la vostra organització, no dubteu en contactar amb nosaltres.