Pla d’Igualtat de l’associació in via

Realització del primer Pla d’Igualtat de l’associació in via, una entitat social que treballa en la prevenció i per l’erradicació de les condicions de desigualtat que generen violència i discriminació des de l’atenció i l’acompanyament integral a dones, infants, joves, famílies i col·lectius vulnerabilitzats.

Aquest pla d’igualtat, el vam dur a terme amb la col·laboració i el compromís de tot el personal d’in via. Vam iniciar tot aquest procés amb la creació de la comissió d’igualtat paritària i la definició de les seves tasques.

Es van celebrar reunions de definició i planificació de tot el procés, disseny i elaboració del pla amb la direcció de l’associació i la Comissió d’Igualtat.


Metodologia

Abans pròpiament de l’elaboració del pla d’igualtat, es va dur a terme una diagnosi de gènere per poder fer una radiografia detallada de quina era la situació de l’entitat. Es van utilitzar diverses tècniques de recollida d’informació:

  • Anàlisi documental, a partir de dades que ens van facilitar l’entitat, per conèixer la composició i les característiques de la plantilla
  • Formulari en línia, adreçat a tot el personal i l’objectiu principal era conèixer la percepció que tenen de la igualtat de gènere a l’entitat
  • Entrevistes a persones informats claus, per tal d’aprofundir en la informació aconseguida a través de la documentació i del formulari en línia
  • Grups de discussió, per conèixer amb profunditat l’opinió de les persones treballadores sobre els diversos àmbits que cal que contempli un pla d’igualtat segons la llei, així com d’altres que van emergir prèviament com a rellevants dins de l’entitat

A partir de la diagnosi de gènere, es va dissenyar el pla d’accions, que esdevé l’eina de planificació i organització de les accions que s’han d’anar aplicant a curt, mitjà i llarg termini per tal d’aconseguir la igualtat de gènere en tots els àmbits de l’entitat. En el pla d’accions es detalla:

  • Cada una de les accions (què cal fer i com)
  • Quins són els indicadors que cal tenir en compte per fer el seguiment i avaluar l’acció
  • les persones responsables d’implementar l’acció
  • Quin és el termini d’execució
  • Els recursos necessaris i altres elements a tenir en compte

Un cop redactat el pla d’acció es va presentar a la direcció i la comissió d’igualtat de l’entitat, es van recollir les seves aportacions i es van fer les modificacions pertinents.

El resultat del procés és un pla d’igualtat on es recullen tant els resultats del diagnòstic de gènere fet, com del pla d’accions, així com el procés d’implementació, seguiment i avaluació que es farà del pla. En el pla d’igualtat també hi ha recollits els resultats del registre i auditoria retributiva.

Si vols saber més sobre aquest tema, no et perdis l’article que vam publicar al LabGroc Quines empreses han de tenir un pla d’igualtat?

vols treballar amb nosaltres?

Si t’engresca el nostre projecte i creus que pots sumar el teu talent al nostre equip, contacta amb nosaltres.